Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel

Ik ben gisteren ergens achter gekomen, en eigenlijk schaam ik mezelf er wel een beetje voor. Niet omdat het zo erg is (absoluut niet) maar ergens is het best wel een beetje knullig. Tijdens het lezen van het zoveelste nieuwe Amerikaanse Paleo kookboek wat ik heb besteld viel mijn oog op de instructies: ‘hoe hanteer je een keukenmes’. Nou, dat dacht ik dus wel te weten.

Niet dus.. Ik sta heel knullig met een vinger bovenop het mes te snijden (alsof dat helpt bij het snijden..). In het betreffende boek staat een foto van een iemand die het mes precies zoals ik vast houd (het had mijn eigen hand kunnen zijn!) met de tekst “Please don’t do this”. Oeps! Dat doe ik dus wel.. Niet dat mijn eten hierdoor minder lekker is hoor, want het wordt met veel liefde bereid. Maar toch. Daarom ben ik het mezelf nu met enige spoed opnieuw aan het aanleren 😉

Gezonde zuurkoolschotel

Zo ook tijdens het maken van deze zuurkoolschotel! Het is buiten namelijk behoorlijk koud aan het worden en dan krijg ik vrijwel automatisch zin in zuurkool met worst. Eerst moest ik natuurlijk op zoek naar een verantwoorde rookworst. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat Nederlands bekendste rookworst niet echt optimale ingrediënten bevat! Op naar de natuurwinkel dus waar ik de keuze had uit runderrookworst, lamsrookworst en varkensrookworst. Ik koos voor de laatste optie, gewoon omdat ik daar zin in had. Maar je kunt natuurlijk ook een andere soort gebruiken! Of gegaarde braadworst. Of gewoon wat rul gebakken gehakt, dat kan ook.

Oh en mocht je nu niet van pastinaak houden: zoete aardappel is een prima vervanger. Of knolselderij, of koolraap. Of misschien zelfs stukjes appel! Opties genoeg voor dit heerlijke wintergerecht!

Dit recept past binnen het EetPaleo Suikervrij programma.

Zuurkoolschotel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 200g gerookte spekblokjes
  • 2 uien, in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, gepeld en fijn gehakt
  • 2 pastinaken, in blokjes
  • 1 (biologische) rookworst, in plakjes
  • 500g (kruiden)zuurkool, uitgelekt
  • 6 eieren
  • 200 ml kokosmelk
Bereiding
  1. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en bak hierin de spekblokjes bijna krokant.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius en snijd ondertussen de groenten.
  3. Voeg de uien en knoflook toe aan de spekblokjes in de pan en bak deze 2-3 minuten mee.
  4. Schep het mengsel op de bodem van een ovenschaal.
  5. Verdeel achtereenvolgens de pastinaken, rookworst en zuurkool over de ovenschaal.
  6. Klop de eieren op met kokosmelk en schenk dit over de zuurkoolschotel.
  7. Bak de schotel in 35 - 40 minuten goudbruin en gaar.
 

Comments 11

  1. Laatst gemaakt en heel lekker! Vanavond weer op het menu en nu kook ik de pastinaak even voor, zodat de blokjes wat zachter zijn. De vorige keer vond ik sommige stukjes nog best wel hard.

  2. Oooh wat een heerlijk recept, Marinka! We hebben het net gegeten. Mijn dochter (9) ging juichen toen ik zei dat we het morgen weer gaan eten omdat er nog over is!
    Ik heb gehakt gebruikt i.p.v. worst en zoete aardappel i.p.v. pastinaak (kwam zo uit). De zoete aardappelblokjes heb ik even voorgekookt, voor de zekerheid. De zoete smaak van de zoete aardappel was heerlijk met het zure van de kool en het zoute van de spekjes. Binnenkort eens met pastinaak maken.
    Weer een blijvertje van jou in ons menu, dank!

  3. Ha Marinka, wat een heerlijk recept! Alleen, de pastinaak… die was toch wat te hard naar onze smaak, dus die gaan we de volgende keer even kort voorkoken. En misschien gebruik ik dan wel gehakt, ter afwisseling 🙂

  4. Hoi Marinka,

    Ik heb het vandaag gemaakt met zoete aardappel omdat er nergens pastinaak te krijgen
    was. En in plaats van rookworst had ik biologische knakworstjew.
    Maar dat is ook een hele lekkere combinatie.

  5. Ik eet het met zoete aardappel,zag er wel tegenop,maar het is heerlijk!!Eet het voortaan daarmee.Pastinaak vind ik lekker als het gerecht neutraal moet zijn. Bv gebakken schijfjes met spekjes en knoflook en een salade.mmm.

  6. Oohhh, wat lekker zeg. mijn nieuwe favoriet. Gemaakt met wortelpeterselie en dat een paar minuutjes voorgekookt. dat gaan we vaker eten.

  7. De schotel heb ik gemaakt met ’n halve knolselderij en bio varkensworstjes. Na ’n half uur was de knolselderij (in kleine stukje) niet gaar en was van de ei nog veel te nat. Ik dacht ow jee… Maar naar ’n half uur langer in de oven was de zuurkool die boven op lag gelukkig niet verbrand en was de schotel (op sommige stukjes na) gaar. Het lange wachten in spanning ;o) werd beloond, wat ontzettend lekker zeg!! En dan er ook nog bij te bedenken dat ik nooit van zuurkoolschotel hielt. ’n echte aanrader dus!

  8. wat een heerlijk recept! ik heb het met knolselderij gemaakt en even voorgekookt echt een aanrader heerlijk

    dank je voor dit recept!

  9. Hallo Marinka,

    Wat heb jij een leuk website! Ik volg je ook via instagram, erg leuk en lekker. het bovenstaande recept, zou je daar ook schijfjes groene bakbanaan aan toe kunnen voegen ipv pastinaak? vanavond ga ik het maken met spekblokjes en gerulde kippengehakt en omdat is sinds kort de waarde van een groene bakbanaan heb leren kennen (neutraal van smaak als aardappel) vraag ik mij dat dus af. trouwens zuurkool met het kleine gele banaantje is ook erg lekker.

    1. Post
      Author

      Hi Anna! Bedankt voor je leuke reactie! Je kunt in dit recept zeker plakjes groene bakbanaan gebruiken in plaats van pastinaak. Ik denk dat dat wel zal werken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.