Paleo Weed Burgers

Paleo Weed Burgers

Paleo Weed Burgers

Zien deze weed burgers er niet ontzettend lekker uit? Oh wat heb ik hier van gesmuld zeg. Ik ben telkens op zoek naar nieuwe manieren waarop ik zeewier kan verwerken in mijn gerechten en ik moet zeggen dat dit deze keer heel goed is gelukt. In een hamburger! Dit recept is daarmee trouwens ook helemaal vegetarisch, mocht je het je afvragen.

Waarom ik zo graag zeewier eet? Nou, dat is simpel. Omdat het heel erg veel voedingsstoffen bevat. En je hoeft er lang niet zo veel van te eten als je zou denken om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. In de pasta’s van Seamore vind je in één portie al meer dan genoeg jodium voor de hele dag, geweldig toch? Dit recept voor I Sea Veggie pasta is dan ook echt het proberen waard. Maar natuurlijk kun je zeewier op nog veel meer manieren verwerken in je maaltijden. De meest simpele manier is het strooien van zeewiervlokken over je gerechten, al is dat uiteindelijk wel een klein beetje saai.

Zeewierbacon

Vandaar dat ik de ‘I Sea Bacon‘ ook zo’n leuke uitvinding vindt – zeewierbacon. Niet echt natuurlijk, want er komt geen vlees aan te pas. Maar het is wel lekker zout en heeft een goede bite. Toen ze me vroegen om dit te testen heb ik het een paar weken lang gewoon zo rauw uit de zak gegeten, oeps! Inmiddels gebruik ik het steeds vaker in de keuken en niet alleen als snack, en ook in deze weed burgers heeft de zeewierbacon een prominente plaats.

Paleo Weed Burgers

Het recept

Het recept is eigenlijk heel makkelijk te maken. De broodjes maak je eerst, die kun je goed bewaren. Daarna ga je voor de weed burgers. Of je maakt gewoon alleen de weed burgers zonder broodjes, maar met een heerlijke salade erbij. Dat zou ook erg lekker zijn!

Paleo Weed Burgers
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 5
Ingrediënten
Broodjes:
  • 130g cassavemeel
  • 110g taromeel (of arrowroot of tapiocazetmeel)
  • ½ tl bakzout
  • ½ tl zout
  • 4 eieren (maat M)
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 el appelazijn
  • 1 el water
Weed burgers:
  • 350g zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 bosuitjes, fijn gesneden
  • 4 el verse koriander, fijn gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 handjevol I Sea Bacon (Dulse)
  • 100g amandelmeel
  • 50g cassavemeel
  • Peper en zout
  • 3 el kokosolie
Toppings:
  • Augurken
  • IJsbergsla
  • Kiemen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Roer de droge ingrediënten voor de broodjes goed door elkaar en meng er vervolgens de natte ingrediënten doorheen. Kneed tot een dik, ietwat plakkerig deeg.
  3. Verdeel het deeg in 10 gelijke bollen en druk deze plat op de bakplaat tot een dikte van 1 –1,5 cm.
  4. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar.
  5. Breng in de tussentijd de zoete aardappelblokjes aan de kook in een pan met water en kook ze in 10 minuten gaar. Giet meteen af.
  6. Combineer de gekookte zoete aardappel, knoflook, bosui, koriander en gember in een foodprocessor of blender en maal tot een dikke pasta.
  7. Spoel de I Sea Bacon goed af onder de lopende kraan tot het zacht is geworden, snijd fijn.
  8. Pulseer de I Sea Bacon, amandelmeel, cassavemeel en peper en zout door het mengsel.
  9. Verhit de kokosolie in een koekenpan en vorm 5 burgers van het zoete aardappelmengsel. Zet het vuur niet te hoog.
  10. Bak de burgers in 2-3 minuten per kant goudbruin en gaar. Pas op dat ze niet aanbranden!
  11. Leg de burgers tussen 2 broodjes en garneer met sla, augurken en kiemen of andere toppings naar keuze. De Weed Burgers zijn ook erg lekker zonder de broodjes, bij een salade bijvoorbeeld.
 

Paleo Weed Burgers

Comments 8

  1. Goed recept! Vraagje: kan het cassavemeel ook vervangen worden door iets meer zoete aardappel en/of vervangen worden met amandelmeel en/of lijnzaadmeel en/of tapiocameel en/of 2 eetlepels kokosmeel of een combinatie daarvan? Ik heb mijn cassavemeel net opgemaakt….;-)

    1. Excuses: ik bedoel dan dus ook het cassavemeel in de burgers zelf – ik snap dat ze een vital onderdeel zijn van de broodjes – ik heb het alleen over die 500gram vervangen in de weedburger! 🙂

  2. Wat is het verschil tussen tapiocameel en cassavemeel? Ik heb altijd tapioca in huis, maar heb nu online cassavemeel (biologisch) besteld. Op de zak staat ‘tapiocameel’. Op internet staat overal dat het hetzelfde is, is dat ook zo? Toen ik dit recept maakte werden de broodjes niet bruin, zelfs niet na de dubbele tijd. Binnenin was het ook nog niet helemaal gaar. Hoe kan dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.