Citroentaart

Feestelijke Citroentaart

paleo cheesecake met citroen

Ik heb iets met je te vieren: EetPaleo is vernieuwd en is een geweldig nieuw jasje gestoken. Tenminste, ik ben er ontzettend blij mee en ik hoop jij ook!

Bij deze wil ik je dus van harte uitnodigen om eens rond te kijken op de website. Je zult zien dat de navigatie iets makkelijker is geworden, en ook de receptenindex is nu een stuk duidelijker. Er staan tenslotte meer dan 250 recepten op EetPaleo.nl en die mogen zeker gevonden worden. Wist je dat er ook een restaurantgids en heel veel tips en trucs op de site te vinden zijn? Je vindt ze allemaal via het menu.

Maar dat is nog niet alles. Bij een feestje hoort taart. Paleo taart!

En taarten, die vind je genoeg op EetPaleo.nl! Hieronder heb ik de lekkerste exemplaren voor je op een rijtje gezet:

Als kers op de taart laat ik je in onderstaande filmpje zien hoe je (met gemak!) een prachtige Paleo citroentaart maakt. Het lijkt haast op een paleo cheesecake, maar dan natuurlijk zonder kaas. Toch heeft het dezelfde structuur als een cheesecake, smeuïg en zacht!

Vraag je je af of taart wel Paleo is? In het filmpje geef ik je mijn visie daarop, hopelijk wordt het je daardoor een stuk duidelijker waarom ik wel eens zoete recepten plaats.


Feestelijke Citroentaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat noten.
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Bodem:
  • 250g Medjool dadels, zonder pit
  • 200g bruine amandelen
Vulling:
  • 300g cashewnoten
  • Vruchtvlees van 2 citroenen
  • 60 ml honing
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 100 ml kokosolie, vloeibaar
Topping:
  • Sap van 2 citroenen
  • 1 el gelatinepoeder
  • 120 ml kokend water
  • 60 ml honing
Bereiding
Bodem:
  1. Combineer dadels en amandelen in een foodprocessor en maal tot een plakkerige, korrelige massa.
  2. Verdeel de massa over de bodem van een springvorm (ca. 24 cm in doorsnede) en druk dit stevig aan. Zet de bodem even apart.
Vulling:
  1. Combineer cashewnoten, citroenen, honing en vanille in de foodprocessor of blender en maal in enkele minuten tot een dikke, gladde massa.
  2. Voeg kokosolie toe en maal enkele seconden tot ook dit op is genomen.
  3. Verdeel de vulling over de taartbodem en laat de taart opstijven in de koelkast terwijl je de topping maakt.
Topping:
  1. Strooi het gelatinepoeder over het citroensap in een kommetje en laat dit even staan.
  2. Breng in de tussentijd het water aan de kook in een steelpan.
  3. Roer het gelatinepoeder goed door het citroensap maar zorg dat er geen klontjes ontstaan.
  4. Roer het gelatinemengsel en de honing door het kokende water tot er een gladde, egale vloeistof is ontstaan.
  5. Laat het mengsel ten minste een half uur afkoelen voor je het op de taart schenkt.
  6. Laat de taart met topping in ongeveer 3 uur stevig worden in de koelkast, of in 1 à 2 uur in de vriezer.
 

Comments 31

  1. Hoi Marinka, wat is je site mooi geworden! Binnenkort ben ik jarig dan ga ik je taart proberen, lijkt me heerlijk!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Hallo Marinka,

    Mooie site!!
    Ik vroeg me af of de cashewnoten in het recept rauw zijn? Ik zie in Paleo recepten vaak noten staan maar er staat eigenlijk nooit bij of ze rauw zijn, of je ze eerst moet weken enz (niet alleen bij jou hoor)

    Groetjes Annet

    1. Post
      Author
  3. Hallo Marinka,

    Ja, ook ik ga de citroentaart snel een keer maken, hij lijkt me heel lekker!!! Kan ik ipv gelatienepoeder agar agar gebruiken voor de topping?
    Je website is top en ik heb al veel van je recepten met veel plezier gemaakt!
    Ik kijk steeds uit naar de nieuwsbrief met nieuwe tips en recepten!
    Keep on going girl!

    1. Post
      Author
      1. 1 op 1 agar agar, dat betekent? net zoveel agar agar als citroensap? en dan in hoeveelheid of in gewicht? ik wil de taart morgen voor mijn zoon zijn verjaardag gaan maken.

        1. Post
          Author
  4. Ha Marinka,

    Je site ziet er mooi uit Marinka.
    Gefeliciteerd, en heel veel succes verder.
    Ik ben echt een fan van je en heb al verschillende recepten geprobeerd.
    Erg leuk en lekker!
    Ik wil ook zeker je citroentaart gaan proberen, ben benieuwd.
    Ik vind alleen de letters niet heel duidelijk, of ligt dat aan mijn instellingen?

    groet,
    Ria

  5. Ziet er prachtig uit Marinka. En die taart.. mmmm ga ik zeker een keer uitproberen! Maar eerst eens wat van dat andere lekkers. Er is genoeg te vinden dacht ik zo.
    Top! Ga lekker door zo zou ik zeggen. Je doet er veel mensen een plezier mee!

  6. Hi Marinka,

    Je website ziet er heel mooi uit! Je filmpje bekeken en ik heb gelijk zin om de taart te maken. Ga ik zeker doen.
    Al veel van je recepten gemaakt, ze zijn heerlijk. Met veel plezier maak ik tegenwoordig regelmatig zelf mijn eten en eet nu gevarieerd.
    Dank je wel.

  7. Hoi. De website is heel mooi en overzichtelijk geworden. Hierdoor heb ik “nieuwe” recepten kunnen vinden. Ik heb de citroentaart gemaakt. Hij is heerlijk!! Ik had alleen geen rauwe cashewnoten dus heb ik gewone gebruikt, maar die wel een nachtje laten weken. En in plaats van medjool dadels gewone dadels.

  8. Mooie overzichtelijke site geworden!
    Taart ziet er aantrekkelijk uit….ik ben geen taart eter, maar je krijgt me toch zover!!

      1. Post
        Author
  9. De citroentaart is lekker! Heerlijk fris. Bedankt voor het lekkere recept! (Ik had nog een fotootje mee willen sturen, maar volgens mij kan dat niet)

  10. Heerlijk! Moest wel omdat m’n kokosolie ineens op was aanvullen met olijfolie. En gelatine poeder nergens te vinden, dus wat gemodder met blaadjes : toch gelukt!
    Superrecept!!

  11. Heerlijke citroentaart. Ik ga het ook een keer proberen met sinaasappel. Ben benieuwd of dat ook lukt.

  12. Was zoeken met de agar agar, schijnt dat je hier anders mee moet werken dan als met de gelatinepoeder. De bovenste laag vond ik ook niet lekker. Al begon later de zure smaak wel te wennen. Verder smaakte die top! Lekker neutraal van smaak.

  13. Was een geweldig succes! Ik heb hem geserveerd voor een groep tijdens een wellness-weekend……de taart was het succesvolle slotnummer van het weekend! de topping heb ik met agar-agar gemaakt omdat de groep vegetarisch wilde eten!

    https://video-ams3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xtp1/v/t42.1790-2/11958743_881757305227201_1780755454_n.mp4?efg=eyJybHIiOjkyNywicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoicmVzXzQyNl9jcmZfMjNfbWFpbl8zLjBfc2QifQ%3D%3D&rl=927&vabr=515&oh=3e9067362696c698a26f86ba5f529034&oe=55E346D6

  14. Heerlijk taartje! Mijn zus heeft ‘m voor me gemaakt! Zij eet niet paleo, maar ik wel. Zo fijn als mensen hier rekening mee houden, ze had voor de lunch nog meer recepten van je site geplukt.
    Fijn dat je ook uitleg geeft in je filmpjes. Ik wil niet belerend overkomen, dus leg alleen uit als er naar wordt gevraagd, maar wellicht als mensen het van een ander horen…

  15. Pingback: Paleo in de Praktijk | Juni - Mesa Verde blog

  16. Pingback: Paleo in de Praktijk | Juli - Mesa Verde blog

  17. Gisteren de taart gemaakt samen met mijn buurvrouw. Smaak is heerlijk, alleen de toplaag is helaas niet opgesteven. Wij hebben agar agar gebruikt. Iemand een idee waarom het is mis gegaan?

    1. Agar agar moet je in tegenstelling tot gelatine even laten meekoken voordat het daarna opstijft. Wellicht was dat het probleem of klopte de verhoudingen niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.