Paleo Pompoenbrood

Paleo Pompoenbrood

Paleo Pompoenbrood

In het pompoenseizoen kan ik eigenlijk niet anders dan volop experimenteren met deze heerlijke groente. Echt, ik houd er van! En aangezien me heel regelmatig wordt gevraagd naar Paleo brood recepten, bedacht ik dat het leuk zou zijn om een Paleo pompoenbrood te maken. Nou, dat lukte 😀

Het broodje ziet er een beetje rustiek uit, maar mag er absoluut zijn. Goed van structuur, stevig genoeg om te beleggen maar óók heel lekker om gewoon zo te eten. Dus of je nu zoekt naar een onderdeel van je ontbijt of lunch of juist naar een lekkere koolhydraatarme snack; met dit broodje kun je echt alle kanten op.

Wat je erop kunt doen? Nou, ikzelf eet dit soort dingen meestal gewoon zonder beleg. Maar als ik je iets aan mag raden dan lijkt het me heerlijk met witte amandelpasta. Of met een beetje bosbessenjam. Of allebei! Maar ik zie het broodje ook helemaal voor me op de brunchtafel met een omeletje, spek en sla. Je kunt ‘m zowel hartig als zoet beleggen.

Zoals je misschien al weet, ben ik er geen fan van om dit soort broodjes iedere dag te eten (Paleo baksels vormen niet de basis van het Paleo voedingspatroon), maar bij speciale gelegenheden of wanneer je je dagelijks brood echt mist, dan is een broodje als dit echt perfect.

Paleo Pompoenbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
  • 200g pompoen, in blokjes gesneden (ikzelf gebruikte een oranje Hokkaido pompoen)
  • 4 eieren
  • 70g kokosolie
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 tl appelazijn
  • 125g amandelmeel
  • 40g kokosmeel
  • 30g tapiocameel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl bakzout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celcius en bekleed een broodvorm met bakpapier.
  2. Breng de pompoenblokjes aan de kook in een steelpan met water en laat in 10 minuten zachtjes gaar koken.
  3. Giet de pompoen af en doe de gekookte stukjes in een foodprocessor of blender. Doe de kokosolie er alvast bij zodat deze kan smelten. Laat ca. 10 minuutjes afkoelen (om te voorkomen dat de eieren meteen gaan stollen wanneer je deze erbij doet).
  4. Voeg eieren, ahornsiroop en appelazijn toe en pureer tot een glad geheel.
  5. Voeg de overige ingrediënten toe aan het mengsel en pureer tot zich een lobbig beslag vormt.
  6. Schep het beslag in de broodvorm en strijk glad met de achterkant van een lepel.
  7. Bak het brood in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar, of tot een prikker er schoon uit komt. Laat ten minste 30 minuten afkoelen voor je het brood aan snijdt.
Paleo Pompoenbrood

Comments 15

  1. Gisteren gemaakt (2/3 van deze hoeveelheid) en we hebben gesmuld! Het is meer cake dan brood, zacht, smeuiig en mjamm…
    Heerlijk met hartig beleg maar ook met beetje gemberjam! Dank je wel, die gaan we vaker maken (het is al op… 🙂 )

  2. Gemaakt, al had ik niet alle ingrediënten en moest ik dus wat creatief zijn. Goed gelukt, Inderdaad een stevige cake-structuur. En smakelijk!

  3. Al een paar keer gemaakt, lekker. Soms voor het bakken besmeerd met geklopt ei en bestrooid met zonnebloempitten. Varieer met kruiden. Fijn recept, dank!

  4. Dit recept ziet er heerlijk uit! En de site is erg fijn en compleet. Dankjewel!
    Mijn vriend is allergisch voor ei. Denk je dan ik alle eieren kan vervangen? Zoja, is het beter om alle 4 te vervangen door 1 vd vervangers (bv 4x lijnzaad), of door meerdere (bv ook chia en banaan). Alvast bedankt!

    1. Helaas kun je niet alle 4 de eieren in dit recept vervangen. 1 of 2 eieren lukt wel, maar meer dan dat zouden we niet aanraden.

  5. Ik wil dit recept graag gaan maken, het lijkt me erg lekker. Ik vraag me alleen af wat je precies bedoelt met bakzout? Is dat baking soda of gewoon zout?

  6. Niet de mooie gele kleur, maar oooh wat lekker! Wat een goed idee om er speculaaskruiden doorheen te doen. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.