Paleo Worteltaart

Paleo Worteltaart (notenvrij!)

Paleo Worteltaart

Het is even geleden, maar het is eindelijk gelukt om een heel erg lekkere paleo worteltaart te maken. Althans, dat vind ik 😉 In het verleden probeerde ik zo af en toe een worteltaart te maken, maar dat lukte me nooit helemaal. Ten eerste gebruikte ik altijd amandelmeel en daardoor werd mijn taart niet alleen erg zwaar, maar ook iets minder gezond. (amandelmeel oxideert helaas wanneer je er mee bakt) Het was het gewoon allemaal net niet. Erg zonde, want worteltaart (carrotcake) kan zo ontzettend lekker zijn.

Daarom besloot ik het nu nog maar eens te proberen: met kokosmeel, maar dan zo dat het niet een grote kleffe hap wordt. Daarnaast zoette ik de paleo worteltaart alleen met dadels: geen honing, geen ahornsiroop, dat is eigenlijk helemaal niet nodig wanneer je sappige, kleffe Medjool dadels gebruikt. Daardoor krijgt je taart zelfs nog een beetje een karamelsmaak! Dus heb je zin om iets te bakken en nog een uurtje de tijd? Probeer deze taart dan eens.

Zorg wel dat je een deel invriest of dat je bezoek krijgt, want anders heb je grote kans dat je deze taart binnen enkele dagen helemaal op eet.

Oja, één belangrijk punt: onderstaand recept is voldoende voor één laag paleo worteltaart. Wil je ook zo’n mooie taart met 2 lagen? Dan zijn er 2 dingen die je kunt doen: a) snijd de taart doormidden, bestrijk beide helften met de frosting en leg ze bovenop elkaar. Hier haal je met gemak 6 porties uit. Of b) maakt het recept twee keer en leg beide bodems op elkaar nadat je deze met frosting hebt besmeerd. Zo heb je genoeg voor 12 personen.

In het recept zie je ook wat walnoten staan, maar deze kun je voor een notenvrije variant helemaal weglaten. Ze hebben verder geen invloed op de structuur van de taart.

Paleo Worteltaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
Worteltaart
  • 200g wortels, geraspt
  • 10 Medjool dadels zonder pit
  • 6 eieren
  • 120 ml kokosolie, vloeibaar
  • 50g kokosmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ½ tl baksoda
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 75g walnoten, grof gehakt (optioneel)
Frosting
  • 125g zonnebloempitten
  • 90 ml amandelmelk (of kokosmelk)
  • 3 el kokosolie, vloeibaar
  • 1-2 el honing
  • 2 tl citroensap
  • ¼ tl vanillepoeder
Bereiding
Worteltaart
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en vet een springvorm in met wat kokosolie.
  2. Combineer de dadels met 1 ei in de foodprocessor en maal tot een fijne pasta.
  3. Voeg de overige eieren, kokosolie, kokosmeel, kaneel, zout, baksoda en vanille toe en maal tot een glad beslag.
  4. Pulseer de wortels en walnoten door het beslag tot deze er volledig in op zijn genomen.
  5. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in 40 minuten goudbruin en gaar.
Frosting
  1. Combineer alle ingrediënten in de foodprocessor of blender en maal tot een gladde massa.
  2. De frosting wordt iets dikker en steviger wanneer je deze nog een half uurtje in de koelkast zet voor je de taart ermee bestrijkt.
Paleo Worteltaart-2

Comments 85

  1. Zo dat ziet er goed uit! Dus ik dacht laat ik die taart ook eens maken…. en hij staat in de oven! Dus ik ben benieuwd…..

    1. Post
      Author

      Ja ik denk dat dat wel kan, maar ik zou dan alleen zonnebloem- en pompoenpitten nemen. Lijnzaad en chiazaad laten zich niet zomaar tot een frosting vermalen en smaken ook minder lekker.

  2. Vanmiddag maakte ik deze taart en het is een blijver, echt heerlijk! Ik paste het recept iets aan: in plaats van 6 eieren gebruikte ik 4 eieren plus 200 ml kokosmelk. Ik verving de kokosolie (niet meer in huis) voor roomboter en ik deed er ook een paar eetlepels citroenrasp door.
    Dank je wel voor dit heerlijke recept, dit ga ik nog vaak maken!

    1. Jou variant spreekt mij ook erg aan.
      Je verving dus 2 eieren voor 200ml kokosmelk
      Heb je de roomboter gesmolten of 120 gram zachte roomboter gebruikt.
      Vriendelijke groetjes van Saskia

  3. Hij is klaar! helaas is de taart niet gerezen?! ik heb baking soda gebruikt arm & hammer, enig idee waar dit aan kan liggen? nog even afkoelen en dan proeven maar

    1. Post
      Author

      Ik denk dat het ligt aan het formaat eieren wat je hebt gebruikt… Ik gebruik zelf altijd grote eieren (maat L) en dat zorgt ook voor een mooi gerezen taart,

      1. Als een verpakking van baking soda langer dan een maand open is dan is de rijzende werking ervan niet meer zo goed.

    2. De mijne is jammer genoeg ook niet gerezen. Nochtans nieuwe baking soda en L eieren 🙁
      Wat doe ik toch telkens fout?

    3. ik doe altijd bij men baking soda een lepel appelazijn want soda heeft altijd iets zuur nodig en dan mislukt het bij mij nooit. groetjes

  4. Beste Marinka, ik heb de taart gisteren samen met mijn dochter gemaakt en hij is VERRUKKELIJK!
    Ik heb alleen de bovenste laag frosting vervangen door gesmolten chocolade 🙂 Ik heb 1 taart gemaakt en deze doormidden gesneden en daar wel de frosting op aangebracht. Heerlijk!

  5. Hi! De taart staat nu in de oven…en ziet er heerlijk uit…voor de frosting was ik de zonnebloempitten vergeten…ik heb nu pijnboompitten en macadeniam (merendeels) gebruikt…geproefd en smaakt heerlijk!
    Ik ga morgen de taart trakteren! Zal mij benieuwen!
    Ga door met al je heerlijke recepten!!! Ik heb van je site gelezen in het paleo magazine…goeie reclame voor je 😉

  6. Vanmiddag gebakken maar ik vind het niet zoet genoeg (terwijl ik al heel lang zonder suiker bak).
    Ik had geen Medjool dadels maar gewone. Hoeveel gewone dadels had ik erin moeten doen?
    Het is wel prima te eten hoor want ik doe er gewoon een klein beetje honing op… 😉

    1. Post
      Author

      Van gewone dadels heb je minstens het dubbele aantal nodig om het zoet genoeg te maken. Medjool dadels zijn namelijk niet alleen veel groter, maar ook zoeter.

    1. Post
      Author
  7. Hoi Marinka,

    Ik ben al heel lang op zoek naar zo’n recept! Top!
    Alleen heb ik geen blender en geen foodprocessor is het dan onmogelijk om deze taart te maken?

    Gr Charissa

    1. Post
      Author

      Hoi Charissa, met een staafmixer (met hakmolentje erbij) kom je ook al een heel eind. Zolang je een manier vindt om alles goed te malen kun je de taart maken.

  8. Ooooooh! Ik ben alles behalve een ‘taarten-bakker’, maar deze leest en ziet er zo lekker uit dat ik het zeker ga proberen!!
    Alvast bedankt voor dit recept!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  9. Hoi,

    Ik heb pas je site ontdekt. Erg veel leuke recepten vooral de videofilmpjes zijn heel handig.
    Zou je ook pruimen of ander gedroogd fruit kunnen gebruiken ipv dadels? Oh en je noemt in bakrecepten vaak een springvorm zonder specifieke maat. Welke maat gebruik je als standaard?

    1. Post
      Author

      Je kunt zeker ander gedroogd fruit gebruiken in plaats van dadels, net wat je lekker vindt. Ik gebruik altijd een springvorm van ongeveer 24 cm, maar iets groter of kleiner werkt ook prima.

  10. Verrukkelijk!
    Ik heb de niet-notenvrije variant gemaakt, bovendien wat biologische sinaasappelschil toegevoegd. De frosting met amandelen ipv de zonnepitten, een eetlepel rozenwater, sinaasappelrasp (en non-paleo……een vleugje sinaasappellikeur. Dit kan uiteraard achterwege blijven 😉 ). Dan nog wat geraspte 85% chocolade erover.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  11. Super lekker!!! Had niet zoveel dadels, dus heb er nog 100gr vijgen en 100gram abrikozen (gehakt) doorheen gedaan! Ook iets meer baksoda, omdat die van mij al een tijdje open staat en frosting gewoon met zuivel (boter/roomkaas/creme freche). Het was echt een toppertje 😀

    1. Post
      Author

      Ja ik zou dan ongeveer dezelfde hoeveelheid gebruiken inderdaad. Bakpoeder bestaat uit baksoda plus een andere stof, maar het uiteindelijke effect zal ongeveer hetzelfde zijn.

  12. Hoi Marinka, mijn kokosolie is net opgegaan. Kan ik voor de frosting ook roomboter gebruiken? Bedankt weer voor een lekker recept!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  13. Ik heb een overschot aan wortelen in de koelkast. Dus Vanmiddag de worteltaart gemaakt, alleen met een andere frosting. Hij was heerlijk! Ook de kinderen vonden het lekker, toch mooi wat extra groenten binnen.

    Ik heb een aantal weken geleden je kookboek gekocht. Hij wordt meerdere keren per week gebruikt en elke keer is het weer een succes. Ik ben fan!

  14. Ik heb m vandaag gemaakt en bij de grote mensen een succes. De kinderen waren minder enthousiast voornamelijk van de frosting.

  15. Vandaag de worteltaart gemaakt. Heerlijk!! Zelf de visite was er helemaal weg van ?
    Ben heel erg blij met je lekkere recepten
    Groet ingrid

  16. Hij is helemaal geweldig. Ik vind hem het lekkerste als hij even in de koelkast heeft gestaan en de topping er een beetje hard is geworden. Super recept, bedankt Marinka.

  17. Deze wordt het voor het kerst toetje. Bolletje citroensorbet erbij.
    Ik ben helemaal geen bakmens, maar deze is zelfs mij helemaal gelukt!! Met de noten. En wat extra kaneel en koekkruiden. De frostig is volgens ons de dag erna nog lekkerder. Nog meer opgesteven. Taart is heel lekker smeuig en niet te zwaar. Een blijvertje!!

  18. Vandaag de taart gemaakt! Ben erg benieuwd, het ruikt hier in huis heerlijk. Er komt zo een vriendin en zij houdt erg van baksels, maar paleo? Ik ga haar waarschijnlijk verrassen. Wat ik wel jammer vindt is dat de kleur van de frosting licht grijs (zonnebloempitten) is in plaats van wit, nog een tip misschien om hem wel wit te krijgen?

    1. Post
      Author

      Nee ik zou niet weten hoe je die mooi wit kunt krijgen.. Je kunt er wel wat eetbare bloemen of citrusrasp op doen, dan valt de grijzige kleur minder op 🙂

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  19. De mijne is niet gelukt, helaas. Ik vond het deeg al wat apart nadat ik de kokosolie had toegevoegd, geen elastisch-achtige massa. De cake (ik heb het beslag in een cakeblik gedaan) is niet gerezen, drijft van het kokosvet en is heel zompig/lijkt niet gaar. Ik heb ‘m nog een extra 10 minuten terug gedaan in de oven, maar dat heeft niets uitgehaald.
    Máár… de smaak is heerlijk! Ik ga de cake klein brokkelen en in de oven tot crumble drogen, met wat kokosrasp erdoor. Binnenkort probeer ik de taart nog een keer te maken, maar dan met minder kokosolie en een nieuwe verpakking bakpoeder.

    1. Post
      Author
      1. Nou, het werd juist níet elastisch-achtig, maar heel brokkelig. Lastig uitleggen, maar ik had toen op de één of andere manier al het idee dat er iets niet goed ging. Ik denk zelf dat het de bakpoeder is geweest (al te lang open) en misschien te kleine eieren (omdat het niet gerezen is).

    1. Post
      Author
      1. Wat handig dit!!! Ik vroeg het me ook af… maar kende dit gedeelte van de site niet dus heb idd vanillesuiker gebruikt (OOPS ;-))

    1. Post
      Author
  20. Is er ook een altanatief voor kokosmeel, ben bij drie AH geweest, waaronder de XL maar nergens verkrijgbaar, wel gewoon gemalen kokos?? Kan dit ook?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  21. Super gefeliciteerd een hele fijne dag toegewenst.
    Bedankt voor de recepten van de taarten,zien er heerlijk uit.
    Ik wil je ook even een compliment geven over hoe je het doet,super leuke magazine’s kijk uit naar de nieuwe.
    Groetjes Cocky

  22. Ik eet volgens het AIP ( auto immuun protocol) en mag dus geen eieren. Hoe kan ik deze vervangen in dit recept? en met welke hoeveelheden? Gelatine ei? Of arrowroot gebruiken als binder?
    Ik hoor het graag van je want ik ben dol op worteltaart!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  23. HOi Marinka
    Onlangs al even mailcontact
    Ik ga er muffins van maken.
    Gebruik jij wortels of kan bio winterpeen ook?

    hartelijke groet!

  24. Woow! Ik wou dat ik een foto kon uploaden 😉 de taart (met walnoten uit mijn oma´s tuin) is heel goed gelukt en heel lekker (wel machtig). Ik heb er wel 1 ei extra in gedaan, dus 7 eieren in totaal, en extra bakingsoda. De taart is goed gerezen.

    De frosting was veel te dik als ik het recept volgde? Dus ofwel teveel zonnebloempitten, ofwel te weinig kokosmelk. Ik heb er extra kokosmelk in gedaan (200 ml in totaal). Wat ik aan frosting over heb vries ik in en dan kan ik het de volgende keer gebruiken 🙂

    Een geweldig paleo recept, ben er heel blij mee!

    1. Post
      Author
  25. Ik heb hem gemaakt, erg goed gelukt! Fijn recept. Ik nam alleen amandelmeel, want had geen kokosmeel in huis. En een ei extra omdat je aangaf dat jij grote eieren had, en ik maat M.
    Prima gelukt en ook gerezen. Hij is wat kleffig, maar wel prima!

    Ik vraag me af of ik ook stap 4 weg kan laten? Dus geen wortel. Dan blijft er minder beslag over, en mis je wat vocht wellicht. Maar zou het te proberen zijn?

    1. Post
      Author

      Uhm tsja, dat is het geen worteltaart meer hé 😉 Dat hij klef is komt omdat je amandelmeel ipv kokosmeel hebt gebruikt. Kokosmeel neemt heel veel meer vocht op dan amandelmeel, eigenlijk kun je die twee niet zo goed voor elkaar vervangen. Dus ik zou ‘m eerder met kokosmeel maken dan dat je de wortel weg laat.

    1. Post
      Author
  26. Pingback: Plan B | Min of Meer

  27. Pingback: Foodblog april |

  28. Marinka, ik vraag me net hetzelfde af. Ik maak tegenwoordig vaak soda brood. (Niet Paleo, weet ik) daar moet je zure ingrediënten combineren met de baksoda om te laten rijzen. Ik vraag me af of je je recept niet beter met citroensap aanvult daarvoor. Of zijn eieren voldoende zuur om te laten rijzen met baksoda? Groetjes! Fien

  29. Heerlijke taart.
    Ik heb het aangepast, andere ingrediënten gebruikt en de helft minder olie.
    Eindelijk een taart die niet te droog of klef is.
    Kokosmeel een aanrader!

  30. Ik ga de taart nog een keer proberen, hij is te weinig gerezen. Ik las dat het aan de baking soda kan liggen. Die staat inderdaad al langer open.

    Bedankt voor de tips.

  31. via de citroen taart vond ik deze worteltaart. waar vervang ik dadels door, normaal gebruik ik abrikozen maar die zijn minder zoet.
    het is zodat een vriendin mee kan eten en zij heeft veel allergieën (waaronder noten, dadels, tarwe, cacao, diverse fruit en groente soorten) , eerder de limoen kaffir gemaakt. ook erg lekker

  32. Eindelijk deze taart eens gemaakt, is super lekker!! Ik kijk er al naar uit om hem zaterdag opnieuw te maken voor mn verjaardag – eens benieuwd of de familie hem ook zo lekker gaat vinden! Dank je voor het super recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.