Gezonde Paleo Marshmallows

Zelf gezonde(re) marshmallows maken

Gezonde Paleo Marshmallows

Als kind was ik zó dol op spekkies! Van die met roze en geel, puffy marshmallows of de extra luxe varianten die mijn moeder weleens op de markt haalde. Mmmm… Ja, ik had best wel een sweet tooth als kind. Zo af en toe vind ik het nog steeds heel erg leuk om zo’n echte traktatie uit mijn kindertijd na te maken. Daar heb ik zo veel plezier in, lekker knutselen in de keuken en dan weer een beetje terug gaan naar dat gezellige, onbezorgde gevoel van vroeger. Heerlijk, toch!?

Mijn zoontje is nu nog lang niet oud genoeg om aan de wereld van snoep blootgesteld te worden (en ik hoop dat dat ook nog wel even gaat duren), maar misschien komt jouw kind daar wel volop mee in aanraking. Ik kan me dan zo voorstellen dat je liever een wat gezondere variant maakt van snoep, óók wanneer je kind gewoon graag spekkies of marshmallows wil eten.

Gelukkig kan dat ook!

Gezondere spekkies maken

Marshmallows maken is super makkelijk, en je kunt het samen met kinderen doen (wel onder begeleiding van een volwassene natuurlijk). Deze zelfgemaakte spekkies zijn een stuk gezonder dan die uit de winkel, ze zijn wat minder zoet en bevatten geen geraffineerde suikers. Je maakt ze namelijk gewoon met honing en/of ahornsiroop.

Zin om te maken? In onderstaand kookfilmpje laat ik precies zien hoe het moet. Natuurlijk kun je ook hieronder het recept nalezen. Trouwens, wanneer je nu geen keukenmachine hebt (ik ben zó blij met mijn SMEG standmixer!) dan kun je deze ook met een handmixer maken. Dat duurt ietsje langer, maar werkt prima.

Verder is een digitale keukenthermometer onmisbaar in dit recept.

Paleo Marshmallows

Zelf gezonde(re) marshmallows maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
  • 250 ml water
  • 2,5 el gelatinepoeder
  • 300 ml honing en/of ahornsiroop
  • ¼ tl vanillepoeder
  • arrowroot
  • kokosolie
Bereiding
  1. Schenk de helft van het water in de kom die je gaat gebruiken om de marshmallows in te mixen. Strooi het gelatinepoeder hier overheen en laat het even staan. Hierdoor voorkom je dat er klontjes gelatine in je marshmallows terecht gaan komen.
  2. Vet een vierkante bakvorm of ovenschaal in met wat kokosolie en bekleed vervolgens met bakpapier (de olie zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft plakken).
  3. Bestrooi het papier met wat arrowroot.
  4. Meng de andere helft van het water met de honing en/of ahornsiroop (je kunt dit in een verhouding naar keuze gebruiken) in een steelpan.
  5. Breng het mengsel aan de kook, let op dat het niet over kookt. Laat het mengsel net zo lang koken tot het een temperatuur van 115 graden Celcius heeft bereikt. Hiervoor kun je een digitale keukenthermometer gebruiken.
  6. Haal de pan meteen van het vuur wanneer het mengsel op de juiste temperatuur is.
  7. Begin alvast met het mixen van het gelatinemengsel (in een keukenmachine of met de hand) en schenk er de hete siroop voorzichtig bij.
  8. Blijf net zolang mixen tot de massa ongeveer is verdrievoudigd, en er pieken heel eventjes rechtop blijven staan.
  9. Meng nu het vanillepoeder door de marshmallow fluff.
  10. Schep de massa in de bakvorm en strijk het glad - doe dit snel, want het wordt steeds plakkeriger. Bestrooi met arrowroot en laat minimaal 4 uur opstijven.
  11. Snijd de marsmallows in stukken met een scherp mes, en bestrooi de spekjes rondom met arrowroot om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Gezonde Paleo Marshmallows

Comments 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.