Geplette Zoete Aardappel met Citroen-Dille mayo

Geplette Zoete Aardappel met Citroen-Dille Mayo

Geplette Zoete Aardappel met Citroen-Dille mayo

Oké, dit wil je écht maken. Geen tijd? Onzin. Gewoon doen. Na afloop zul je me dankbaar zijn.

Knapperig, zoet, smeuïg en toch verfrissend dankzij het heerlijke sausje. Wie had ooit gedacht dat zoete aardappels nóg lekkerder zouden kunnen zijn? Ik in ieder geval niet.

Het idee van ‘smashed potatoes’ sprak me zo enorm aan dat ik me af begon te vragen of dat ook met zoete aardappel zou kunnen. Gewone aardappels zijn natuurlijk niet Paleo (zie hier voor uitleg) maar zoete aardappels wél. En bovendien vormen ze een prima bron van koolhydraten! Ideaal voor de actieve Paleo mens dacht ik zo 😉 Dus ik trok mijn barefoot schoenen aan, ging naar de winkel en haalde zoete aardappels, citroenen en dille in huis. Tijd voor een experiment!

Nou ik kan je vertellen dat dat heel goed gelukt is. En makkelijk dat het is! Ik verwachtte dat ik op een bepaalde punt toch wel een knoeiboel zou gaan veroorzaken (bij het pletten of omdraaien van de zoete aardappel bijvoorbeeld), maar zelfs dat gebeurde niet.

Dus nu mag jij het ook uitproberen! Geniet ervan!

Geplette Zoete Aardappel met Citroen-Dille Mayo
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 el ghee
  • peper en zout
  • 4 el zelfgemaakte mayonaise <-- klik hier voor het recept
  • 1 el citroensap
  • 2 tl citroenrasp
  • 1 el verse dille, fijn gesneden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Boen de zoete aardappels goed schoon maar laat de schil eraan zitten.
  3. Snijd in plakken van 2 cm dik.
  4. Wrijf de plakken in met ghee en leg ze op de bakplaat. Rooster in 20 minuten gaar.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en zet nu de grillstand van de oven aan.
  6. Plet de zoete aardappel schijven met een vork, ongeveer zoals op de foto. Je hoeft ze niet te prakken, duw ze gewoon plat.
  7. Draai de zoete aardappel schijven nu om en bak ze nog 2-5 minuten (afhankelijk van je oven) tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Bestrooi met peper en zout.
  8. Meng citroensap, citroenrasp en dille door de mayonaise en schep op elke zoete aardappel schijf wat van deze saus vlak voor je deze serveert. Serveer warm of koud.
 

Comments 2

  1. Klinkt heerlijk op de ghee na. Neem aan dat je deze kunt vervangen voor kokosolie? Ik vind ghee echt niet lekker.

  2. Zo maak ik altijd ‘patat’ het is een super conbi! Vooral met verse dille. Ik gebruik ook kokos olie ipv ghee en als het klaar is een sprinkle smoked capsicum poeder. Yammi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.