Paleo Oliebollen

Paleo Oliebollen

Paleo Oliebollen

Vroeger bakte ik nog wel eens ‘echte’ oliebollen, voor ik erachter kwam dat ik zeker niet tegen gluten (of andere granen) kon. Toch vond ik oliebollen bakken altijd erg leuk om te doen, bijna therapeutisch zelfs.

Ik herinnerde me ineens dat Astrid (voormalig eigenaresse van Oerkracht) me eens had verteld dat zij een recept voor Paleo oliebollen had gemaakt. Dat wilde ik ook wel eens proberen! Uiteindelijk heb ik het recept van Astrid behoorlijk aangepast en is het heel anders geworden, maar oh wat zijn deze paleo oliebollen lekker!

Ik moet er één ding bij zeggen: ze lijken zeker NIET op de originele oliebol. Helaas. Maar toch zijn ze zo lekker dat ik het recept echt met jullie wilde delen! Ze zijn namelijk wel heerlijk luchtig, niet klef, niet droog en vooral heel goed van smaak. Je kunt ze zelfs helemaal zonder suiker eten, want ook dan zijn ze óók heel lekker. Ze geven wel het echte ‘oliebollen met Oud & Nieuw-gevoel’ en dat kan heel wat waard zijn wanneer je voedselintoleranties/-allergieën hebt of wanneer je er gewoon voor kiest om geen granen te eten.

Het bakken van de paleo oliebollen heb ik in een steelpan met kokosolie gedaan en dat ging eigenlijk heel goed. Dat bespaart je een hoop kokosolie waar je anders de frituurpan mee zou vullen én het zorgt ervoor dat je mooiere oliebollen kunt vormen.

Lekker met een beetje kokosbloesemsuiker!

Probeer ook eens mijn paleo appelbeignets.

Paleo Oliebollen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 80 gram kastanjemeel (of boekweit)
  • 60 ml kokosmelk
  • 30 ml water
  • 1 ei, gesplitst
  • Snuf zout
  • Optioneel; rozijnen voor 'krentebollen'
  • Een pan met een laag kokosolie om de oliebollen in te frituren.
Bereiding
  1. Meng de kastanjemeel met de kokosmelk, het water, het eigeel en een snuf zout
  2. Klop het eiwit stijf.
  3. Vouw dit door het beslag.
  4. Verhit je kokosolie , een druppel beslag moet meteen gaan sissen zodra het in aanraking komt met de kokosolie.
  5. Gebruik ongeveer een eetlepel beslag per oliebol.
  6. Zodra de onderkant bruin is keer je deze om en bak je de andere kant goudbruin.
  7. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
 

Comments 6

    1. Post
      Author
  1. Met veel plezier heb ik vorige week dit recept geprobeerd.
    Het resultaat was wat mij betreft geslaagd, ik vond ze lekker, al waren ze wat vast, compact. Het beslag was behoorlijk vloeibaar, waardoor het niet gemakkelijk was er een echte ‘bol’ van te maken. Daarom nog een paar testjes gedaan hiermee. Ik deed er wat topiaca meel door, maar daar werd het iig niet beter van. Toen nog eens geprobeerd er plakjes bakbanaan in te dopen, en dan te frituren. Dat resulteerde in hele leuke ronde bolletjes, maar ik denk dat op dat moment mijn olie wat te heet was, erg snel bruin, en er uit gehaald, maar bleek dat de binnenkant nog te papperig was (het deeg, de banaan mag natuurlijk best papperig zijn) Volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar de bollen van dit recept en wie weet nog wat verder mee experimenteren.
    Blijkt dus dat ik het ook erg leuk vind om aan de hand van zon recept nog wat verder te rommelen en proberen.
    Erg leuk dit Marinka!

  2. Hoi Marinka
    Welke pan gebruikte jij om de oliebollen
    In te bakken ?
    ik heb zelf geen frietketel meer
    Vandaar mij vraag zou de oliebollen ook graag gaan maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.