Luxe Bananenbrood

Luxe Bananenbrood

Luxe Bananenbrood

Voor het eerst in 3 maanden heb ik weer een beetje het idee dat ik tot rust aan het komen ben, eindelijk! Sinds mijn kookboek uit is gekomen is mijn leven in een enorme stroomversnelling terecht gekomen. Een hele leuke stroomversnelling, dat zeker wel! Ik kan soms nog steeds niet geloven wat er allemaal is gebeurd! Mijn kookboek ligt in meerdere winkels, zelfs bij EkoPlaza, Kookpunt en de filialen van Hajé. Soms word ik herkend (oké, één keer, maar dat was toch best bizar) en dan was daar natuurlijk nog de onverwachtse overname van Oerkracht.

Wat ben ik daar allemaal ontzettend dankbaar voor!! En nu, nu ben ik er een beetje aan gewend. Nu is er weer een soort ritme in mijn dagelijks leven en begint het batterijtje weer op te laden. Daarin heb ik meer tijd voor ontspanning en vooral voor creativiteit! Nieuwe recepten koken en fotograferen, nieuwe projecten bedenken, workshops geven en natuurlijk volop plannen maken voor 2015. Heerlijk!

Een van die recepten die eigenlijk toevallig ontstond omdat er teveel rijpe bananen op de fruitschaal lagen en ik zin had om te bakken is dit luxe bananenbrood. Ontzettend lekker en erg makkelijk te maken. Wil je het liever iets minder zoet? Dan kun je de kokosbloesemsuiker ook helemaal weglaten.

Luxe Bananenbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 3 rijpe bananen
  • 3 grote eieren
  • 90 ml kokosolie, vloeibaar
  • 100g arrowroot
  • 75g kokosmeel
  • 60g kokosbloesemsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • ½ tl baksoda
  • 100g gehakte walnoten
  • 75g rozijnen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Vet een kleine bakvorm in met wat kokosolie.
  2. Pureer de bananen met eieren en kokosolie.
  3. Combineer arrowroot, kokosmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en baksoda in een beslagkom. Schenk de bananenpuree erbij en roer tot een glad beslag.
  4. Schep walnoten en rozijnen door het beslag en schep alles in de bakvorm.
  5. Bak het bananenbrood in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
 

Comments 57

  1. Hoi!
    Wat voor een bakvorm heb je gebruikt?
    Een ronde taartvorm? Zoja hoe groot?

  2. Ik heb arrowroot vervangen door tapiocameel, dat gaat ook goed,kokosbloesemsuiker heb ik laten vervallen en in de plaats 1 koffielepel Stevia, het is een heerlijk recept,
    dank je Marinka en in alle opzichten veel 2015!!

    1. Doe je dan dezelfde hoeveelheid tapiocameel?
      Groetjes Josien

  3. Oeps….Veel 2015 moet veel succes zijn in 2015!!

  4. HOi Marinka, Leuke mails van je ik geniet ervan. Ik wll het bananenbrood maken maar vind arrowroot erg duur kan het ook zonder
    Gr. Monique

    1. Hoi Monique, arrowroot zou je eventueel kunnen vervangen door wat extra kokosmeel 🙂

      1. Hoi Marinka,
        Als ik de arrowroot vervang door wat extra kokosmeel, hoeveel kokosmeel heb ik dan nodig en hoe zorg ik ervoor dat alles bindt?

        Groetjes,
        Sandra

        1. Ik heb geen idee! Ik denk de helft van de hoeveelheid arrowroot, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

  5. Kun je kokosolie ook vervangen door olijfolie

  6. Waw het lijkt me wel wat dat Palio dieet. Hoe kun je dit toepassen als je een notenallergie hebt. Lees geen kokos, cashewnoten, walnoten, amandelen, hazelnoten, paranoten enz.

    1. De basis van het paleo voedingspatroon bestaat uit groenten, vlees, vis, eieren en fruit. Ook met een notenallergie kun je dus prima paleo eten 🙂

    2. Wist je dat cashewnoten geen noten zijn?De term noot wordt toegepast op veel zaden die geen echte noten zijn. Men beschouwt iedere grote, olieachtige vrucht met een pit (al dan niet in een harde schaal) als noot. Naast de cashewnoot zijn de kokosnoot, amandel, pinda en pistache voorbeelden van vruchten en zaden die botanisch gezien eigenlijk geen noot zijn.

  7. Kan ik de kokosolie ook vervangen door roomboter? Ik vind kokosolie niet erg lekker in baksels. Ik ga het zeker uitproberen, klinkt goed.

  8. Net gemaakt en super lekker! Vriendlief wilde nog wel een plakje:)

  9. Hey, wat een heeeerlijk recept! Alleen had ik geen arrowroot in huis. Ik dacht dat het met enkel kokosmeel ook wel zou lukken….. maar helaas! De taart valt volledig uit elkaar. Kokosmeel bindt dus miet. Maar ja, de kruimels heb ik de volgende dag op een bakplaat gelegd en even in de oven geroosterd. Het resultaat: een huis geurend naar sprookjes en een lekkere crumble, die je op zich als muesli kunt eten met of zonder toegevoegd fruit! Superbedankt voor dit lekkere recept enne, volgende keer zal ik ‘m wel met arrowroot maken.

  10. Héérlijk is ie geworden! Zelfs mijn vader (68, oude stempel, sceptisch als het aankomt op ‘gezond doen’) zat te smullen. Ik heb in plaats van walnoten, amandelschaafsel toegevoegd en ‘m gebakken in een langwerpig cakeblik. Dit recept wordt absoluut een blijvertje bij ons!

    Overigens vraag ik me af: moet er geen zuur ingrediënt bij de baksoda? Het brood was vrijwel niet gerezen en vrij vast. Dit deed overigens niets af aan de heerlijke smaak.

    1. Hoi Patricia, bij mij rees het brood wel mooi, maar het kan aan de grootte van de eieren die je hebt gebruikt liggen. Ikzelf gebruik altijd maat L of XL en dat maakt best een groot verschil.

  11. Van alle Paleo bananenbroden die ik heb uitgeprobeerd, is dit met stip nummer 1!

  12. ik heb een intollerantie voor ei. Kan ik dit brood dan wel maken?

  13. Ooh, dat lijkt me echt lekker, ik ga het binnenkort maken!! Maar ook ik vraag me af, voeg je niks zuurs toe voor de baksoda??

    1. De bananen bevatten al genoeg zuren om het te laten rijzen, dus iets extra’s is niet nodig.

  14. Proef je de bananen heel fel? ik lust namelijk geen bananen.

  15. Wat een heerlijk bananenbrood, ik heb het vanmiddag gemaakt met honing ipv kokosbloesemsuiker.

    1. Dat hoor ik graag Monique! Kokosbloesemsuiker is er inderdaad ook heel lekker in.

  16. Hoi Marinka, wat een heerlijk recept! Ik heb de bananen door bakbanenen vervangen omdat ik die in huis had, en wat suikervrije appelmoes toegevoegd. Het resultaat was echt heerlijk! Ik vraag me alleen af of het dan niet teveel zetmeel bevat met de bakbananen. Ben net begonnen met Paleo dus ben nog een beetje aan het zoeken enz.

    1. Hoi Chantal! Qua zetmelen valt dat wel mee hoor, er zijn een aantal soorten zetmelen die juist erg goed zijn voor onze darmflora en laten die nu net o.a. in bakbananen zitten 😀 Daarnaast is zo’n bananenbrood bedoeld als traktatie en niet voor elke dag, dus ook in dat opzicht is het niet erg als er wel wat meer suikers/zetmelen in zitten.

    1. Geen idee! Ik zou het even afmeten in een maatbeker of met behulp van een setje cups, dat is het makkelijkste.

  17. net bananenbrood gemaakt, is heeeerlijk !

  18. kan het zonder suiker en met minder kokosolie?
    kan de arrowroot 1 op 1 vervangen worden door tapiocameel?

    het ziet er superchique uit!

    1. Hoi Maartje! Het kan niet zonder suiker (wel met minder) en zeker niet met minder kokosolie. Arrowroot kun je wel 1:1 vervangen door tapiocameel.

  19. hoi!

    Blijft dit lekker als ik het invries?

    Groetjes,
    Carina

  20. Wat kun je hier nu bij eten of eet je dit zo uit het vuistje en niets meer erbij als je het als lunch of ontbijt eet.
    Heb paleo net ontdekt en ben nu net een spons wat info betreft. ☺

    1. Hoi Ria, het is niet de bedoeling dat je dit als ontbijt of lunch eet 🙂 Het is een traktatie wanneer je trek hebt of iets te vieren hebt bijvoorbeeld. Bij de recepten vind je allerlei voorbeelden van wat je wel als lunch of ontbijt kunt eten. Veel succes!

  21. Waarmee (en in welke hoeveelheid) kan ik de kokosbloemsuiker vervangen? Ik vind dat niet zo lekker. Kan het met honing? En hoeveel honing gebruik ik dan?

  22. Ik maak het zonder (kokosbloesem)suiker; dat gaat prima en de smaak is heerlijk!

  23. Kan je arrowroot ook vervangen door amandelmeel?

  24. Heerlijk, helemaal gelukt volgens recept! Mag je dit nu als ontbijt gebruiken? Bijvoorbeeld 1 dikke snee?

  25. Pingback: 8 x bananenbrood zonder tarwe - Brndstf.nl

  26. Is kokosbloesemsuiker paleo? Kun je het vervangen? Ik eet helemaal geen toegevoegde suikers. Ben benieuwd.

  27. Overheerlijk! enkel heb ik de helft van het arrowroot gebruikt, en was lekker luchtig! :)) Jammiie!!

  28. OMG, vanavond gemaakt. Te lekker, heerlijk. Bedankt voor het recept. Volgende keer wel eerst de olie smelten, hij is wat nat.

  29. Heb je enig idee hoeveel calorieën 1 plak ongeveer bevat?

  30. Heb je enig idee hoeveel calorieën 1 plak bevat?

  31. Ik heb ze als muffins gemaakt. Precies 12 stuks! Ik heb ze 2 minuten in de oven gedaan of had dit langer gemoeten?

    1. Herstel, 20 minuten in de oven haha.. is dat lang genoeg? Ik vond ze wel ok, maar waren wel ietsje zwaar en niet heel luchtig. Ik dacht dat dat zou komen door de banaan of had het luchtig moeten worden?

      1. Hahah ik dacht al 2 minuten is wel erg kort 😛 Elke oven is weer anders bij ons was die lekker knapperig aan de bovenkant als je 45-50 min erin laat. En het is idd een vrij zwaar gerecht en niet luchtig. Dus dat klopt idd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.