Paleo wortelstamp met pittig gehakt recept glutenvrij lactosevrij

Paleo Wortelstamp met pittig gehakt

Paleo wortelstamp met pittig gehakt recept glutenvrij lactosevrij

Het is weer stamppotten tijd! Hoewel we een prachtige zomer hebben gehad (oke, als zwangere vrouw was het soms echt niet te doen met die hitte), vind ik het helemaal niet erg dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Lekker met mijn man en pasgeboren zoontje thuis cocoonen en af en toe een rondje wandelen door het bos met haar mooie gekleurde bladeren. En wat is er nu lekkerder dan na een frisse boswandeling thuis te komen en een lekker warm dampend bord stamppot te eten? Zoals deze Wortelstamp met pittig gehakt!

Zuurkoolstamp, broccolistamp, boerenkoolstamp

Wie de recepten op EetPaleo regelmatig bekijkt, heeft vast wel opgemerkt dat ik stiekem best van stamppotten houd. Of het nou zuurkoolstamp, broccolistamp of boerenkoolstamp is, alles vind ik lekker en ik heb dan ook al veel verschillende soorten geprobeerd. Daarnaast is stamppot gewoon super makkelijk om te maken en je hebt er vaak maar een paar ingrediënten voor nodig.

Als ik zelf een nieuwe stamppot combinatie bedenk, gebruik ik meestal een knol- of wortelgroente als basis. Denk aan zoete aardappel, pastinaak of knolselderij. Daar voeg je dan een andere (groene) groente aan toe, zoals broccoli, boerenkool of andijvie. Doe vervolgens alle ingrediënten in een pan met water, breng het geheel aan de kook en stamp als alles gaar is de stamppot fijn. Echt, simpeler kan bijna niet.

Wortelstamp met pittig gehakt

Vroeger, in de tijd dat ik nog niet bezig was met de Paleo levensstijl, aten we thuis regelmatig wortelstamppot met worst. Vreemd genoeg ontbrak deze stamp nog op de website en dus maakte ik er mijn eigen Paleo variant van. Zonder aardappel en met pastinaak, bloemkool en natuurlijk wortel.

Je kunt uiteraard zo’n lekkere rookworst van De Woeste Grond bij je stamppot eten (echt een aanrader!), maar het leek me voor dit recept leuk om eens te variëren met vlees. Met wat kruiden en specerijen die ik nog thuis had liggen, bakte ik pittig gehakt en dat bleek een gouden combi te zijn. De gember en het komijnzaad van het gehakt passen zo goed bij de wat zoetige wortelstamp. Zeker weten dat dit recept deze herfst meerdere keren op tafel zal staan als we terugkomen van een mooie wandeling in het bos!

Paleo Wortelstamp met pittig gehakt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 200g wortel, in plakjes
  • 200g pastinaak, geschild en in plakjes
  • 200g bloemkool, in roosjes
  • 1 el kokosolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 250g rundergehakt
  • ½ tl komijnzaad
  • ¼ tl chilipoeder
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Breng wortel, pastinaak en bloemkool aan de kook in een pan met water en kook de groenten in 10 minuten gaar.
  2. Verhit in de tussentijd de kokosolie in en hapjespan en bak hierin de uien, knoflook en gember zachtjes aan.
  3. Voeg het gehakt met komijnzaad en chilipoeder toe en bak dit gaar. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de groenten af, breng op smaak met wat peper en zout en gebruik een pureestamper om er een grove puree van te maken.
  5. Serveer met het gebakken gehakt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.