Romige Champignonsoep

Romige Champignonsoep

Champignonsoep

Deze week heb ik voor het eerst sinds de zomer mijn warme pantoffels weer uit de kast getrokken. Ineens had ik weer koude voeten! Dat is ook ieder jaar opnieuw het moment waarop ik zin krijg in soep. Zo’n lekker dikke soep, helemaal vol groenten en voedzame bouillon. Daar schuif ik graag voor aan tafel! Deze romige champignonsoep past dan ook helemaal bij dit seizoen.

Weet je wat het leukste is? Deze soep, en nog meer recepten met paddenstoelen, vind je ook in het septembernummer van Paleo Magazine.

Speciaal voor dat nummer heb ik mezelf in de keuken uitgeleefd met champigons. Dat resulteerde in een smakelijke serie van glutenvrije en lactosevrije recepten met deze herfstige groentes in de hoofdrol. Voor het eerst in mijn leven kookte ik met cantharallen (erg lekker trouwens) en ook de oesterzwammen kwamen op tafel. Uiteraard mochten ook de gewone champigons en shiitakes niet ontbreken. Mijn favoriet is nog wel de paddenstoelentaart die je ook in het blad vindt, die was zó goed gelukt.

Champignonsoep? Dat kun jij ook maken!

Maar nu is het tijd voor soep! Als ‘room’ gebruikte ik amandelmelk. Ik wilde niet dat mijn soep naar kokos zou gaan smaken (al ben ik echt dol op kokos) en ik vond amandelen toch echt een stuk beter bij paddenstoelen passen. Mocht je echter een notenallergie hebben, dan kun je gerust kokosmelk gebruiken als vervanger.

Als bouillon gebruikte ik trouwens de kippenbouillon van De Woeste Grond. Ik heb altijd wel een pot bouillon van hen in de vriezer staan, voor de gevallen waarin ik zelf echt geen zin heb om mijn eigen bouillon te maken. Super handig!

Romige Paleo Champignonsoep
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 250g champignons, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 400 ml kippenbouillon
  • 200 ml amandelmelk
  • ½ tl gedroogde tijm
  • Peper en zout
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Optioneel: uitgebakken spekjes
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan.
  2. Voeg de champignons en bleekselderij toe en bak deze 3-4 minuten al omscheppend mee.
  3. Schenk de bouillon en amandelmelk in de pan en voeg ook de tijm toe. Breng aan de kook.
  4. Laat de soep in 10 minuten zachtjes gaar koken op een laag vuur.
  5. Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
  6. Garneer met de olijfolie en eventueel met uitgebakken spekjes.
Champignonsoep

Comments 6

  1. Hoi Marinka,
    Kan de amandelmelk ook door bijv. Kokosmelk worden vervangen? Of sojameel? We zijn namelijk niet zo gek op amandelmelk…

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Groetjes,
    Natasja

    1. Post
      Author
  2. Dag Marinka,

    Je geeft aan dat je deze ook in het september nummer hebt staat van Paleo. Wanneer komt deze uit? Ik heb hem namelijk nog niet ontvangen?

    Groetjes Colinda

  3. Hallo, na even zoeken het tijdschrift gevonden. Wellicht handig ook het nummer erbij te vermelden: 01704.
    Heb meerdere keren nummer 3 doorgezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.