Paleo Ontbijtpap

Paleo Ontbijtpap

Paleo ontbijt pap

Een graanvrij paleo ontbijt wat gegarandeerd sneller klaar is dan een kom havermout. Na mijn vorige artikel ben ik je dat wel verschuldigd. Want wat eet je dan wél als ontbijt wanneer je geen granen eet?

Het antwoord is simpel. Ik zou enorm veel recepten kunnen verzinnen, ik heb zelfs een kookboek met alleen maar Paleo ontbijtrecepten gemaakt. Maar ik wil je ook nu laten zien dat een Paleo ontbijt echt in no-time in elkaar is geflanst. Havermout, quinoa of wat dan ook eten omdat het ‘zo makkelijk’ is, is echt verleden tijd. Paleo ontbijten is óók makkelijk, en zelfs gezonder. Had ik al verteld dat een Paleo ontbijt ontzettend lekker is?

Het beste paleo ontbijt samenstellen

Natuurlijk betekent een Paleo ontbijt niet dat je elke dag eieren met spek moet eten, plus groenten erbij. Ikzelf heb daar geen moeite (meer!) mee, maar hartig ontbijten is voor de gemiddelde Nederlander echt een flinke omschakeling. Gelukkig hoef je die omschakeling niet per-se te maken, zolang je maar weet hoe je een voedzaam ontbijt samen stelt. Voorop staat dat het belangrijk is je dag vooral niet te beginnen met alleen snelle suikers. Daaronder versta ik niet alleen fruit, honing en andere zoetigheden, maar ook granen!

De hele dag door energie

Juist door je dag te beginnen met voldoende vetten (de beste brandstof!) en proteïnen (bouwstoffen!) zorg je ervoor dat je lichaam de rest van de dag een stabiel energieniveau heeft. Dat betekent dat je niet om 10h alweer trek zult hebben, of later in de middag rond 16h of zelfs ’s avonds. Je energieniveau blijft lekker stabiel en je bent niet meer zo afhankelijk van voeding. Een half uurtje later lunchen is op deze manier geen enkel probleem. Sommige mensen zullen hun lunch zelfs probleemloos over kunnen slaan omdat ze simpelweg geen honger hebben. Ideaal toch?

Deze Paleo ontbijt pap is zo’n voedzaam ontbijt. Daarnaast is het ook nog eens puur genot in een kom! En super veelzijdig omdat je volop kunt variëren qua ingrediënten en qua toppings, maak het zo gek als je zelf wilt.

In onderstaand filmpje geef ik je nog veel meer tips en trucs en vertel ik hoe je dit ontbijt naar jouw smaak aan kunt passen.

Heb jij nog moeite met het laten staan van brood of havermout, of wil je graag van je suikerverslaving af komen? Bekijk dan eens mijn gloednieuwe Paleo Ontbijt kookboek, met 70 unieke paleo ontbijt recepten!

Paleo Ontbijtpap
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 1
Ingrediënten
  • 2 kleine bananen (of 1 grote)
  • 1 rijpe avocado
  • 2 el zonnebloempasta
  • sap van ½ citroen
  • 1 à 2 tl kaneel
  • Optioneel: 2 el gelatinepoeder
Toppings naar keuze:
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • kokosrasp
  • paranoten
  • frambozen
  • blauwe bessen
  • enzovoorts!
Bereiding
  1. Pel de bananen en breek ze in grove stukken.
  2. Halveer de avocado en verwijder de pit, schep het vruchtvlees eruit.
  3. Combineer de bananen, het vruchtvlees van de avocado, zonnebloempasta, citroensap en kaneel in een foodprocessor en maal tot een gladde pasta.
  4. Schep de pasta in je mooiste ontbijtkom en garneer met toppings naar keuze.
 

Comments 52

    1. Post
      Author
  1. Mooie foto van die ontbijtpap, maar er staat helaas geen recept bij. Ik zie frambozen, paranoten, groene meloenpitten e.d. maar naar de rest moeten we raden. En…..hoe maak je daar nu een PAP van??

    1. Post
      Author

      Beste Corrie, het recept staat 1. in het filmpje en 2. onderaan het artikel. Als je deze niet ziet staan dan vrees ik dat je het beter op een ander apparaat kunt bekijken (computer/telefoon) omdat er wellicht iets mis gaat.

  2. Het lijkt me heerlijk en ik ga het zeker maken. Maar ik ben verbaasd over de hoeveelheden: 1 avocado en 2 bananen??? En dan ook nog noten en bessen? Dat kun je toch nooit op?

    1. Post
      Author

      Ik heb er zelf geen moeite mee hoor! Maar je kunt het ook over 2 dagen verdelen. Overigens gaat het om 2 kleine (biologische) bananen: dat is gelijk aan 1 supermarktbanaan.

  3. Hoi, het klinkt heerlijk, maar inderdaad overdadig. Alleen….. Wat is zonnebloempasta? Ik woon niet in Nederland en heb het hier nog nooit gezien. Is het zelf te maken? Begrijp ik het goed als dat , zeg maar, pindakaas van zonnebloemen is? ( zonder de pinda’s dan haha)

    1. Post
      Author

      Je kunt het recept ook voor 2 porties gebruiken als je dat fijn vindt. Ikzelf eet graag een flink ontbijt wanneer ik ’s ochtends honger hebt.
      Zonnebloempasta kun je zelf maken door zonnebloempitten fijn te malen. Het is inderdaad net als pindakaas (maar dan zonder de pinda’s) 😉

        1. Post
          Author
  4. hallo marinka,
    i
    is 2 kleine bananen en avocado en de rest niet heel veel voor 1 persoon een ontbijt, het is wel heerlijk, maar heb na 1/4 al genoeg, en leuk dat je inderdaad iedere keer er een andere nooit of pitsoort in kunt doen, ben dol op je recepten

  5. Het is jammer ik ben allergisch voor noten, ik kan alleen macadamia’s eten, of pinda’s maar die zijn geen noten en niet zo goed. alle zaden kan ik wel eten

  6. Hallo Marinka
    Het is jammer ik ben allergisch voor noten, ik kan alleen macadamia’s eten, of pinda’s maar die zijn geen noten en niet zo goed. alle zaden kan ik wel eten, sorry ik zie dat ik nog met de recept van de citroen taart in mijn hoofd bezig ben, daarom de noten.zou je daarvoor in plats van noten zaden kunnen gebruiken? sezaam lijnzaad etc?

    In plaats van avocado zou je ook zoete aardappel met banaan? of een rijpe gekookte bakbanaan? dat kan je ook en dag van te voren doen. een idee, weet ik niet of het kan !

    Groetjes Yanette

    1. Post
      Author

      Hoi Yanette, het idee achter de avocado is dat je voldoende vetten binnen krijgt met dit ontbijt. Ik zou deze dus niet vervangen door allerlei koolhydraatbronnen (dan vult het ontbijt meteen een stuk minder en is je energieniveau de rest van de dag minder stabiel). Recept-technisch zou het wel kunnen denk ik, dus je zou het altijd kunnen proberen.
      In plaats van de noten in de citroentaart zou ik niet voor sesam- of lijnzaad gaan, dat smaakt te overheersend. Pompoenpitten zijn wel een prima optie!

      1. Post
        Author

        Nee die zou ik dan wel even garen 😉 Het kan hoor, rauwe zoete aardappel, maar echt lekker is het niet. Maar nogmaals, zoete aardappel past niet echt in dit recept.

  7. Dit ziet er wel heel lekker uit….
    Ga ik zeker een keer maken.
    Dank je wel voor het recept

    Groetjes Annette

  8. Als ik dit als ontbijt zou eten zou ik zeker weten flink aankomen! Aan alleen de topping zou ik al meer dan genoeg hebben. 😀

  9. Mensen die van hun suikerverslaving af willen komen lijden heel vaak aan Candida Albicans, een darmschimmel.( deze schimmel voedt zich met suiker, gist en witmeel, je hebt enorm trek in zoetigheid)
    Ruim 80 procent van onze bevolking heeft daar last van. Door ongezond te eten, denk aan alle suikerrijke en witmeel en gist bevattende produkten, en kant-en klaar produkten uit de supermarkt, kan de schimmel zich enorm uitbreiden in je lichaam.
    Wat je dan absoluut NIET moet eten zijn bananen! Ware suikerbommen! Evenals druiven, meloen, mango en ander zoet fruit. Een banaan per dag voedt de Candida schimmel enorm en zo kom je niet van je suikerverslaving af. Jouw gezonde ontbijt blijkt dus voor veel mensen niet de beste keuze.

    1. Post
      Author

      Beste Mila, de behandeling van een candida is veel complexer dan met voeding alleen. Bovendien is het lang niet altijd de oorzaak van een suikerverslaving. Daarom raad ik mensen met candida altijd aan contact op te nemen met een therapeut zodat diegene hen hierbij kan begeleiden.

  10. Lekker recept. Maar toch niet voor elke dag..daar is het een beetje te luxe voor..een advocado is al tussen de €1,25 en de €2,00 per stuk..dan nog banaan noten frambozen..

    1. Waar koop jij dan je avocado’s? Bij de Albert Heijn kosten ze €0,99 en bij de Aldi heb ik zaterdag nog een pakje met 2 grote avocado’s gekocht voor €1,99. Daarnaast haal ik ze regelmatig op de markt en is de normaalprijs €0,89-0,99

    2. Dan ben je denk ik nog nooit bij een Turkse toko geweest!!!
      Je kijkt je ogen uit naar al dat exotisch fruit dat spotgoedkoop is.
      Ik kocht deze week een doos met mango’s ( 9 stuks) voor € 4,– !!!! Granaatappels voor € 1,25 per kilo!!!
      Kijk eens in je eigen buurt, er zijn vast Turkse groente winkeltjes…
      Waarschijnlijk is het fruit weinig bespoten, daar hebben ze geen geld voor!!! ( niet kattig bedoeld hoor)
      Ik mag er graag kopen!!!

  11. Hoi Marinka, ik heb vanmorgen de ontbijtpap gemaakt.
    Ik vind hem heerlijk!
    Dank je wel voor het recept, dat hangt nu uitgeprint bij mij in het
    keukenkast deurtje.

  12. Als je zelf de zonnebloempasta maakt, hoe lang is deze houdbaar?
    Het lijkt me makkelijker om dan een wat extra te maken in plaats van “2 eetlepels”.

    1. Post
      Author
  13. Hoi Marinka,

    Ik maak zoiets al bijna een jaar. De basis is een halve avocado, 1 rijpe banaan, scheut kokosmelk omdat anders mijn blender vastloopt. Dit vul ik optioneel aan met: 1 winterwortel, een bietje, een hand spinazie, een hand rucola, stuk witlof….net wat er in de koelkast ligt. En kaneel erbij vind ik heerlijk. Soms als topping nog een scheut pompoenpitolie.

    Ik leef redelijk Paleo maar ik begin toch weer een zwembandje te krijgen. Toen vroeg ik me af of ik niet veel te veel calorieën binnenkrijg als ik elke dag zo’n pudding eet.
    Ik geniet er echt van en ben tot na de middag verzadigd maar elke dag een banaan en een halve avocado lijkt me nu iets teveel van het goede.
    Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt.

    Ik vind het trouwens erg leuk en leerzaam om je recepten te lezen en maken!

    Groetjes Simone

    1. Post
      Author

      Hallo Simone! Probeer eens alleen te eten wanneer je honger hebt, dan weet je zeker dat je niet teveel calorieën binnen krijgt. Je ontbijtrecept klinkt heerlijk!

  14. Hoi Marinka,

    Ik heb het ontbijt vandaag uitgeprobeerd en het is heerlijk. ik heb alleen 1 vraag gebruik je nou een hele of een halve avocado? en zou je er ook bijvoorbeeld wat kokoswater bij kunnen doen tijdens het mixen zodat het niet zo dik wordt en dus wat makkelijker uit de mixer gehaald kan worden 🙂

    1. Post
      Author

      Hoi Mandy, ikzelf gebruik een hele avocado, maar wanneer je dat teveel vindt kun je natuurlijk ook een halve gebruiken. Kokoswater toevoegen is een goed idee, zowel voor de mixer als voor de smaak! Dan wordt het meer een soort dikke smoothie en dat is ook erg lekker.

  15. Even een praktische vraag. Ik merk dat je met paleo niet zonder foodprocessor kan. Nu ben ik aan het kijken voor een magimix, maar met welke kan ik nu het beste uit de voeten?
    Wat adviseer je me hierin? Ik lees ook veel op internet over de le blender met die kleinere extra kom om meel en noten te maken/hakken.
    Notenpastas, kun je die ook maken met een magimix?

    Sorry voor de vragen, maar omdat het een behoorlijk aankoop is, hoor ik graag van een ervaringsdeskundige wat handig is 😉

    groetjes Tamaar

    1. Post
      Author

      Hoi Tamaar! Een foodprocessor is inderdaad wel erg handig, ikzelf heb een relatief klein (en dus goedkoper) model van Magimix. De inhoud is ruim voldoende en hij werkt geweldig! De Le Micro zou ik niet gebruiken om notenpasta te maken. Wat noten malen zou wel kunnen maar vaak zijn deze toch niet sterk genoeg en brandt de motor sneller door. Of in ieder geval, dat was mijn ervaring met het vergelijkbare model van KitchenAid.
      De standaard Magimix foodprocessors kunnen noten met gemak tot meel malen, notenpasta kost ze iets meer moeite en het wordt ook nooit zo mooi fijn en glad. Beter kun je hiervoor een echt goede sterke blender gebruiken, maar ikzelf gebruik notenpasta’s zo weinig dat ik het gewoon in potjes koop. (Dus daarvoor heb ik ook niet zo’n blender nodig!)
      Ik hoop dat je hier iets mee kunt, en mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust hoor 🙂

  16. Hoi Marinka,

    Een heftig ontbijt …….het lijkt me wel lekker, maar mijn boterham met appelstroop en boterham met (suikervrije eigengemaakte ontbijtkoek) kan ik nog steeds niet laten staan….
    ben namelijk gek op brood!!!

    Eet jij dit ontbijt elke ochtend?

    Groetjes Elga

    1. Post
      Author

      Hallo Elga, als je meer tips nodig hebt om brood te laten staan dan raad ik je aan eens verder op de site te neuzen. De afgelopen week heb ik hier 2 artikelen over geplaatst met heel wat tips en trucs.
      Ik eet dit zeker niet iedere ochtend, meestal eet ik mijn eerste maaltijd rond 11-12h ’s ochtends en dat is dan ook meteen mijn lunch. Dat bestaat dan uit veel groenten met wat vlees, vis of eieren. Net waar ik zin in heb ?

  17. hey Marinka
    de noten maken het dus wel voedend /eiwitrijk denk ik? in positieve zin hoor!
    Is 1 banaan en 1/ 2 avocado ook genoeg?

    Mijn lichaam is nog aan het opbouwen, is glutenvrije havermout/gierst/boekweit dan wel oke?

    Hoeveel eieren is de max per week, en geeft Paleo niet eerder verzuring door teveel eiwit?

    BEDANKT en ontbijpapjes daar hou ik me voor aanbevolen want dat vind ik echt lastig omdat ik zo geniet van mijn haver/boekweit.

    Verder mijn lunch gaat oke en heb ook al leuke combi’s bedacht! Dank je voor je blog

    1. Post
      Author

      Hoi Maartje,
      De noten maken het vullend, maar niet echt eiwitrijk. Proteïnen haal je het beste uit vlees, vis of eieren.
      1 banaan en 1/2 avocado zou voor mij echt veel te weinig zijn, dan zou ik eerder voor 1 banaan en 1 avocado gaan 🙂 (de verhoudingen kun je naar hartenlust veranderen)
      Als je nog aan het opbouwen bent zou ik ook geen glutenvrije granen eten: gewoon lekker veel groenten plus vlees, vis, eieren, noten, zaden, fruit en vetten. Daar bouwt je lichaam pas echt iets meer op! Maar altijd geldt: doe waar je je goed bij voelt.
      Paleo geeft zeker geen verzuring door de proteïnen: je eet er tenslotte enorm veel groenten en fruit bij! En dan bedoel ik ook echt veel. Dat is de basis 🙂 Op eieren zit trouwens geen maximum per week, je lijf geeft zelf wel aan wanneer het genoeg is geweest. (i.e. dan kun je geen ei meer zien)
      Veel succes!

  18. Hoi Marinka,
    Ik vind het een heerlijke pap en ook nog eens snel te maken, kortom een top recept.
    Ik vraag me af of je nog meer ideeën hebt wat ik kan gebruiken ipv avocado en banaan? Zodat ik kan gaan afwisselen.
    Alvast bedankt !
    Groetjes Marloes

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  19. Hallo Marinka,

    Heb je ontbijtpap gemaakt, smaakt erg goed. Is dit iets wat je iedere dag zou kunnen eten? Of adviseer je afwisseling? Zo ja, weet je nog een handig snel ontbijtrecept? Mag een banaan bv iedere dag? Of krijg je dan toch teveel suikers en calorieën binnen? Ik gebruik trouwens de zonnebloempasta van terra sana (ekoplaza), of kan je dat beter zelf maken?

    Alvast dank voor je reactie!

    1. Post
      Author

      Hi Lenneke, deze pap kun je best elke dag eten maar afwisseling is natuurlijk beter. Op mijn site vind je nog heel veel meer ontbijtrecepten 🙂 Elke dag een banaan is ook prima, zolang je geen hele tros eet is er niks aan de hand! De zonnebloempasta die je hebt, gebruik ik zelf ook meestal. Zelf maken zal iets goedkoper zijn maar kwalitatief gezien is er weinig verschil.

  20. Hoi Marinka, fijn recept weer, zoiets maakte ik ook wel eens eerder maar nooit aan gedacht om er notenpasta bij te doen. Vanmorgen dus erbij gedaan, ik was bang dat de smaak zou overheersen maar dat valt echt mee. Ik heb er ook nog wat gekookte biet bij gedaan en gehakte cashew- en pecannoten en pompoenpitten, geen fruit verder. Ik heb ook (nog) geen gelatinepoeder. Maar nu komt mijn probleem: ik eet sinds dit jaar echt paleo (voorheen nog wat pseudogranen en glutenvrije haver) en ik heb steeds honger. Dit ontbijt verzadigt mij ook niet, ik kan het dubbele wel op. Gebeurt dat vaker bij complete overschakeling naar een paleo voedingspatroon? Ik heb zelf het vermoeden dat mijn lichaam wel echt de behoefte heeft aan veel voedingsstoffen. Ik weeg maar 50 kg, wil graag aankomen, dus wat dat betreft vind ik het niet erg om veel te eten, maar ik eet zoveel.. is dat vreemd, of hoor je het vaker?

    1. Post
      Author
  21. Vraagje ; granen horen niet in het paleo dieet want dit aten de mensen vroeger ook niet. Maar hoe zit het met bananen en vrijwel al het fruit en groenten wat we vandaag de dag hebben. Zoals een banaan of watermeloen er nu uitziet zag het er tig jaar geleden ook niet uit, en dit alles omdat de mens ging experimenteren met het kruisen van voedsel etc. Ik vroeg me af of het fruit we vandaag de dag kennen, dan ook echt paleo is omdat onze voorouders totaal anders uitziende groenten en fruit aten. Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Het gaat er niet om dat je exact eet zoals de oermens dat deed, maar het gaat erom dat je eet wat bij je genen past op een manier die nu haalbaar is in deze tijd 🙂

  22. Vanmorgen gemaakt. De smaak is oké. Maar ik werd tijdens het eten al snel misselijk. Dus het meeste laten staan. Ik denk dat ik niet zo goed tegen avocado’s kan. Ook met een gerecht met avocado en cacao wordt ik misselijk. In een salade niet. Apart!
    Had daardoor inderdaad uren geen honger. Haha.

  23. Vanmorgen gemaakt. Omdat ik geen zonnebloempasta heb, heb ik 2 eetlepels olijfolie gebruikt. Als topping had ik graanvrije granola en bramen. Moet even wennen aan de smaak van banaan en avocado ’s morgens vroeg 😉 maar zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.