Paleo Gourmetten met Pasen

Paleo Gourmetten – Paas editie

Paleo Gourmetten met Pasen

Ben je ook zo dol op het voorjaar? Voor mij begint dat eigenlijk zo rond Pasen. De vogeltjes fluiten alweer als ik wakker word, het is eerder licht buiten, de zon schijnt vaker en de frisse en lichte groenten beginnen weer in het seizoen te komen.

Ik persoonlijk vier Pasen niet echt, maar voor een lekkere maaltijd ben ik altijd wel te motiveren 😉 Zo ging ik deze week al aan de slag met een heus Paas Gourmet-buffet! Ik kocht zelfs van die nepkuikentjes en paaseieren met een lintje eraan (maar die vergat ik vervolgens op de foto te zetten). Gewoon zodat jij volop inspiratie hebt wanneer het eenmaal Pasen is. Want tsja, gourmetten is toch echt wat een heleboel Hollanders elk jaar doen rond Pasen, en dat kan echt wel lekker én heel gezond zijn.

Tenminste, dat ligt eraan wat je op tafel zet.. De grootste valkuil ligt hem voor veel mensen in het op tafel zetten van kant-en-klaar gemarineerd vlees (supermarktvlees) en kant-en-klare sauzen. Beide met allerlei toevoegingen waar je echt niet op zit te wachten, en die ook gewoon niet lekker zijn.

Bij De Woeste Grond hebben ze daar iets op gevonden: zij hebben een gourmetpakket van grasgevoerd vlees. Supergezond dus. En uit ervaring kan ik je vertellen dat het ook heel erg lekker is. In één pakket vind je 24 stukjes vlees (zoals te zien op de foto hierboven), en daar hebben we met gemak met 4 personen van gegeten.

En die sausjes dan? Daar heb ik ook een oplossing voor, in de vorm van heel erg gemakkelijke recepten.

Paleo Gourmetten met Pasen

Allereerst maakte ik een grote pot met mijn Supersnelle Mayonaise. Aan de ene helft voegde ik wat tijm en knoflookpoeder toe, en aan de andere helft wat kerrie en een gesnipperd uitje. Binnen 5 minuten had ik dus al 2 sausjes gemaakt.

Daarnaast maakte ik de Mango Chutney uit het boek Eet Paleo in 7 Stappen.

En mijn favoriete Paleo BBQ Saus:

Paleo BBQ Saus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 150g tomatenpuree
  • 1 rode ui, fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 4 el ahornsiroop (optioneel)
  • 2 el appelazijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl chilivlokken (optioneel)
Bereiding
  1. Combineer alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook.
  2. Zet het vuur heel laag en laat de saus in 20 minuten zachtjes wat indikken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Pureer de saus met een staafmixer tot deze helemaal glad is, serveer warm of koud.
Paleo Gourmetten met Pasen

Vervolgens maakte ik twee lekkere salades als bijgerecht. Een heel simpele salade van geraspte en gesneden groenten, en eentje met geroosterde groenten. Beide waren een groot succes bij mijn (zowel Paleo als niet-Paleo) gasten.

Frisse Voorjaarssalade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 komkommer, in plakjes
  • 300g wortel, geraspt
  • 1 koolrabi, geschild en geraspt
  • 1 appel, geraspt
  • 1 avocado, in blokjes
  • 4 el verse basilicum, fijn gesneden
  • 4 el verse peterselie, fijn gesneden
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 50g walnoten (optioneel)
Bereiding
  1. Combineer alle ingrediënten in een grote schaal en hussel goed door elkaar.
  2. Garneer eventueel met de walnoten.
Paleo Gourmetten met Pasen
Salade van geroosterde groenten en sinaasappel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500g zoete aardappel, in blokjes
  • 300g rode biet, in blokjes
  • 1 el kokosolie
  • 200g spekblokjes
  • 35g veldsla
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 3 el sinaasappelsap
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de zoete aardappel en rode biet in met kokosolie en verdeel ze over de bakplaat. Rooster de groenten in 35 minuten gaar.
  3. Bak in de tussentijd de spekblokjes krokant en zet deze apart.
  4. Laat de groenten na het roosteren eventjes afkoelen, anders verlept de veldsla zodra je deze erbij doet.
  5. Combineer zoete aardappel, rode biet, veldsla, spekblokjes en sinaasappelrasp en -sap in een grote schaal en serveer.
Paleo Gourmetten met Pasen

Verder zette ik ook nog een omeletmix op tafel, altijd leuk om in die kleine pannetjes te bakken! Ik twijfelde nog of ik dit wel moest maken, maar tot mijn verbazing was dit echt een van de meest gewilde dingen op tafel. En het kost echt maar 5 minuutjes om het te bereiden, dus dat is ook geen reden om het weg te laten. Mocht je hier iets van overhouden dan kun je het altijd de volgende dag nog opbakken.

Gourmetten - Omeletmix
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4-6
Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 150g courgette, geraspt
  • ½ tl paprikapoeder
  • peper en zout
Bereiding
  1. Klop de eieren op met paprikapoeder, peper en zout en roer bosui en courgette er doorheen.
  2. Zet de omeletmix op tafel met een sauslepel erin, zodat iedereen de juiste hoeveelheid in zijn pannetje kan scheppen. (vet de pannetjes wel in met wat olie!)
Paleo Gourmetten met Pasen

Als allerlaatste zette ik ook nog een schaal met rauwe groenten op tafel. Ik koos voor een combi van rode ui (1 stuk), 250g kastanjechampignons en 1 courgette. Dat was meer dan genoeg, maar er werd heerlijk van gegeten.

En zo zie je maar, gourmetten kan echt ontzettend gezond zijn! Al met al heeft het me slechts 1 uur gekost om alle bijgerechten en sausjes klaar te maken (het vleespakket was natuurlijk al klaar). Dat valt reuze mee toch??
Probeer het maar eens 😀

Paleo Gourmetten met Pasen

Comments 3

  1. Dat ziet er hartstikke goed en lekker uit, zéker inspiratie voor de paasdagen.
    Dank je wel, Marinka voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.