Gehaktballetjes in satésaus

Gehaktballetjes in satésaus

Gehaktballetjes in satésaus

Misschien zijn jullie het al een beetje van me gewend, maar ik maak heel graag Aziatische recepten. Ik ben min of meer verliefd geworden op dit continent zo ergens rond 2002; mijn ouders namen me mee naar Maleisië, op vakantie. Er ging een wereld voor me open! De geuren, kleuren en smaken in de stad, de prachtige natuur, de vriendelijkheid. Ik vond het geweldig! Sindsdien ben ik meerdere keren in Azië geweest en ik zou zeker nog wel eens terug willen.

Tot die tijd maak ik gewoon lekker vaak Aziatische gerechten! Goed voor de vakantiesfeer, smaakt heel goed; altijd een succes dus. Net zoals deze gehaktballetjes met satésaus en natuurlijk lange zoete aardappelnoodles. De noodles heb ik uiteraard weer met mijn spiraalsnijder gemaakt, ik zou niet zonder kunnen! De gehaktballetjes zijn simpel gekruid en deze bak je gewoon eventjes in de oven. In die tijd kun je mooi de saus en de noodles maken, zonder je druk te hoeven maken over het aanbranden van de gehaktballetjes in de pan en dat soort dingen. Wel zo fijn als koken helemaal niet stressvol is 😉

Gehaktballetjes in satésaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Gehakballetjes
  • 300g rundergehakt
  • 1½ tl gehakt-/vleeskruiden
Satésaus
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 rode peper, fijn gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • 180 ml kokosmelk
  • 120 ml zonnebloempasta
  • 1 el citroensap
  • 2 tl vissaus
Zoete aardappelnoodles
  • 500g zoete aardappel
  • 1 el kokosolie
  • 2 el verse koriander, als garnering
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius.
  2. Meng het gehakt met de vleeskruiden en rol er balletjes van. Leg de balletjes in een ovenschaal en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
  3. Was de zoete aardappels en verwijder eventueel de schil met een dunschiller.
  4. Snijd de zoete aardappels met behulp van een spiraalsnijder in lange noodles, of gebruik een julienne dunschiller. Zet apart.
  5. Maak nu de saus: verhit de kokosolie in een steelpan en bak hierin ui, knoflook, rode peper en gember zachtjes aan.
  6. Bak komijnzaad en korianderzaad enkele seconden mee voor je er kokosmelk en zonnebloempasta aan toevoegt.
  7. Laat de saus 1-2 minuten zachtjes koken en breng vervolgens verder op smaak met citroensap en vissaus.
  8. Verhit kokosolie in een wok en bak hierin de zoete aardappelnoodles in 3-4 minuten al omscheppend iets zachter; ze hoeven echter niet helemaal zacht te zijn.
  9. Serveer de noodles met de gehaktballetjes en de satésaus en garneer met verse koriander.
 

Comments 8

  1. Pingback: Goedgevulde ovengehaktballetjes

  2. Probleem is altijd dat er dingen in staan die ik niet in huis heb en als je in een kleine plaats woon ook niet weet hoe er aan te komen!
    Zonnebloempasta ? Alles heb ik dat net niet.
    Dat is echt vaak een probleem. Heel veel lekkere recepten kan je niet maken daarom, je hebt soms heel weinig nodig van iets en als je het ergens kunt kopen dan ligt het vaak te lang in je kast omdatje dat niet vaak genoeg gebruikt.

    1. Post
      Author
  3. Blijven de balletjes goed qua structuur zonder ei en paneermeel? Al is dat niet paleo uiteraard maar een vervanger?

    1. Post
      Author
  4. Ik bak eerst zonnebloempitten in een koekenpan. Vervolgens vermaal ik ze in de keukenmachine tot de olie vrij komt en er een pasta ontstaat. Net zo handig om het zelf te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.